• +90 532 656 4503
  • Türkiye, İstanbul, Kartal

Cerrahi İplikler

Cerrahi İplik Nedir?

Cerrahi iplik vücutta meydana gelen kesik, derin yara ve ameliyat sırasında ihtiyaç duyulan dikiş atma veya bağlama gibi işlevlere sahip olan hayati önemdeki bir tıbbi malzemedir. Cerrahi ipliklere tıp dilinde sütür (sutur) adı verilir. Cerrahi iplik kullanılarak yapılan dikiş veya bağlama işlemine ise dikiş atma denilir.

Cerrahi İplik Ne İşe Yarar?

Cerrahi iplik veya ameliyat ipliği sayesinde vücutta açılan yara dikilir, dokular bir araya getirilir. Kanama dindirilir, dokunun bütünlüğü korunur. Ayrıca protezlerin vücuda eklenip doku ile kaynaşması da cerrahi iplik kullanımı suretiyle gerçekleşir. Kullanım amacına göre değişiklik gösteren cerrahi iplik çeşitleri sayesinde en ince kan damarları bile birbirine bağlanabilir.

Cerrahi iplik neyden yapılır diye düşünüldüğünde, gelişen teknolojik koşullar sayesinde doğal veya sentetik malzemeden üretilen farklı kalınlıklarda ipliklerin varlığından söz etmek mümkündür.

Cerrahi iplik kullanılırken esas hedeflenen; hasar gören veya parçalanan vücut dokusunun, herhangi bir mekanik takviye olmaksızın, gerilmesinin engellenip bir arada tutulmasıdır. Cerrahi iplikler, dokunun iyileşme süresince, sağlamlığını koruyacak şekilde üretilir. Doku kendisini onarmadan, yara kapanmadan erimemesi için biyolojik bozulma süresinin uzun tutulması gereklidir. Uzun sürede eriyen ve fazla dayanıklı bir ameliyat ipliği dokuyu kesebilir. Bu sebeple optimum kalınlık ve sağlamlığın araştırılması önemlidir.

Cerrahi İplik Çeşitleri Nelerdir?

Cerrahi iplikler sınıflandırılırken esas alınan kıstaslar şöyledir:

Cerrahi iplik materyali: Doğal ve sentetik olmak üzere 2 çeşittir. Cerrahi iplik yapısı: Monofilament ve örgülü (multifilament) olarak ikiye ayrılır.

Dokuda erime düzeyi: Absorbe olabilen ve olamayan olacak şekilde ayrışır. Absorbe olabilen iplikler doğal materyal ve sentetik polimerden üretilir. Absorbe olamayan iplikler ise pamuk, keten ve ipek olmak üzere doğal maddelerden, naylon ve polyester olmak üzere sentetikten, gümüş ve paslanmaz çeliğin kullanıldığı metalden üretilir.

Pİ CERRAHİ TIBBİ ÜRÜNLER

Bizimle iletişime geçebilir yada ofislerimizi ziyaret edebilirsiniz.